In deze cursus schetst historicus Peter Vos de ontwikkeling van de kleine staat Moskou van circa 980 tot aan het grote Rusland van deze eeuw. Welke patronen, die al lang geleden zijn ontstaan, werken nog steeds door in het Rusland van nu? En waarom is het toch zo moeilijk die patronen te doorbreken?
De dichter Aleksandr Poesjkin schreef in 1818: ‘Rusland zal eens ontwaken, op den duur, / en ze zullen onze namen schrijven / op de ruïnes van de dictatuur!’ Maar de geschiedenis van Rusland laat zien dat de praktijk weerbarstig is. Van Ivan de Verschrikkelijke tot Vladimir Poetin: aan de lange stoet van alleenheersers lijkt geen einde te komen.
Aan bod komen de politiek, sociaaleconomische ontwikkelingen en de cultuur van Rusland, waaronder de ambivalente houding van het machtige land ten opzichte van Europa / het Westen, het eeuwenlange systeem van lijfeigenschap en de verschillen en overeenkomsten tussen de tsaristische en communistische regimes.
Via het werk van Russische dissidenten, schrijvers, dichters, schilders, componisten en cineasten is er iedere keer ruimschoots aandacht voor allerlei tegengeluiden. Daarmee reikt Peter Vos cursisten een veel breder perspectief op Rusland aan dan alleen het Westerse.
- Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 10
- Vier bijeenkomsten: donderdag 7 – 14 – 21 – 28 november
- Tijd: van 19:30 tot 21:30 uur
- Inclusief koffie en thee
- Na afloop van de bijeenkomsten ontvang je de behandelde stof per e-mail
foto: Peter Vos